Mystisk rejseledsager

[BOGANMELDELSE: H.C. Andersen og skytsenglen]
Anmeldt af Poul Hoffmann

Det er en fornem udgivelse, Det Danske Bibelselskab her præsenterer som et led i den hyldest til H.C. Andersen i 200-året for hans fødsel, der længe har kørt i alle medier og vil køre længe endnu (og efter manges mening er ved at blive for meget af det gode).
Bogen er i stort format og teknisk topkvalitet. Det drejer sig om et af HCA’s tidligste eventyr Reisekammeraten kombineret med et af dets formodede forlæg, Tobits Bog, en af de såkaldte apokryfe bøger i Det Gamle Testamente, der af Luther utvivlsomt er rigtigt placeret i en gruppe for sig som ’bøger, der ikke kan regnes for ligestillede med Den Hellige Skrifts kanoniske bøger, men dog er gode og nyttige at læse’.
Reisekammeraten hører vel ikke til HCA’s mest geniale eventyr, men det giver et godt indtryk af hans enorme og undertiden bizarre fantasi og hans utvivlsomt stærke, men ikke teologisk korrekte gudstro.
Det fælles tema for de to skrifter er en mystisk rejseledsager – i Tobits Bog en forklædt ærkeengel, men i Reisekammeraten et genfærd – der klarer alle problemer for hovedpersonen. Stærk er ligheden mellem de to fortællinger dog ikke.
I forordet er der et par svipsere. Tobits Bog foregår ikke i Babylon (s.8), og Holofernes, som spiller en hovedrolle i en anden af apokryferne, Judits Bog, er ikke ’filisterkonge’ (s.12), men Nebukadnesars hærfører.
Alt i alt nok mere et værk for H.C. Andersen-elskere end for Bibel-elskere. Men mest naturligvis for dem, der er begge dele.

(Første gang publiceret i Indre Missions Tidende)

Leave A Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *