Boganmeldelse: 11 korte fra Hoffmann

[BOGANMELDELSE: Komme dit rige af Poul Hoffmann]

Anmeldt af Ole Larsen

Forfatteren Poul Hoffmann kræver ingen nærmere præsentation. Gennem mere end 50 år har han markeret sig som Danmarks flittigste, ypperste og mest markante bidrager til kristen litteratur.
Især hans omfangsrige og indholdsmættede bibelske romaner, der er oversat til flere sprog, har bragt tusinder af læsere ind under huden på en række profiler fra det bibelske persongalleri.
Men det er også blevet til en lille stribe noveller fra Hoffmanns pen. 11 korte noveller, som nu er samlet i en ny bog med titlen Komme dit rige fra Credo Forlag. Syv af novellerne er tidligere udgivet på Unitas Forlag i 1979 i en bog af samme navn, mens de fire nyeste er udgive enkeltvis i andre sammenhænge.
Novellerne bygger for de flestes vedkommende videre på Hoffmanns romaner, og erfarne Hoffmann-læsere vil nikke genkendende til både personer og handlingselementer undervejs.
Der er glimt fra menneskehedens tidligste historie, Noa, Jonas, Daniel og en række andre bibelske personer, som har optaget Hoffmann. Og endnu engang får læseren lov til at opleve forfatterens fascination og kærlighed til Højsangens billedrige skildring af kærligheden mellem mennesker og mellem mennesker og Gud.
Novellerne er blevet til undervejs i forfatterskabet og giver dermed et interessant indblik i, hvad der har fascineret og interesseret Poul Hoffmann gennem årene.
Dermed fungerer novellesamlingen også som en glimrende og letlæst indgang for nye læsere, som ønsker at snuse til forfatterskabet, men ikke har mod på de store og ofte krævende romaner.
Og har man forsøgt sig med romanerne, men knækket halsen på den „tunge“ kost, så tøv ikke med at prøve novellerne, som på alle måder er lettere tilgængelige.
Selv om novellerne levner mindre plads til forfatterens ofte detaljerede miljø- og personbeskrivelser, formår han alligevel at skabe billeder, som giver liv til bibellæsningen.
Og som sædvanlig oser Hoffmann af bibel-glæde og -troskab. Selv om han ofte benytter sin kunstneriske frihed til at bevæge sig et stykke fra bibelteksten, så sker det altid med respekt og loyalitet mod Bibelen og i forlængelse af den bibelske tankegang og den historiske autencitet.
Så tæt, at man i en teologisk diskussion af og til må gribe sig selv i at bruge argumentet „Jamen, Poul Hoffmann skrev da ….“.

(Publiceret i Udfordringen)

Leave A Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *