Om Poul Hoffmann

Poul Hoffmann er født den 19. maj 1928 og død den 18. juni 2015.

Han var cand.jur., men levede som forfatter i 60 år fra sin debut i 1953 til den sidste bog som 85-årig i 2013. Tidligt i karrieren fik han sit gennembrud med tre romaner om Moses. De udkom fra 1956 til 1958 og blev oversat til en række sprog.

Forfatterskabet – En blanding af bibelhistoriske, almenhistoriske og nutidsromaner

Med et forfatterskab på ca. 50 bøger er han blandt Danmarks mest produktive forfattere, og han er den danske forfatter, der har skrevet flest bibelhistoriske romaner, 12 i alt. Derudover har han skrevet almenhistoriske romaner, samtidsanalyserende nutidsromaner, teologisk-filosofisk faglitteratur, noveller og prædikener.

Mere end noget andet er hans bøger præget af hans bibeltro bibelsyn. Som ung studerede han ur- og oldtidens historie og blev tvunget til at erkende, at hvis han skulle være tro mod de videnskabelige fakta, måtte han være bibeltro. Hans kamp for Bibelens troværdighed i enhver henseende har givet mange en frimodig tro på, at Bibelen er Guds sande ord, og at der ikke er et forstandsmæssigt problem i at være bibeltro kristen.

Grundtemaer i forfatterskabet – Kærlighed, død og det åndelige

Kærligheden og døden er et grundtema i forfatterskabet. Menneskets historie frem­stilles som et trekantsdrama mellem Gud, Djævelen og mennesket. Med et røntgenblik så han bag om de ydre begivenheder og afdækkede de åndelige kræfter, de guddommelige og de sataniske, som de egentlige drivkræfter i historien og vores liv.

Kærlighed og legeme – En integreret del af bibelsynet

De fremtrædende temaer i forfatterskabet er kærligheden mellem mand og kvinde, Jesu genkomst og det evige liv.
Han understregede, at der ikke i Bibelen findes et nedsættende syn på legemet og den seksuelle kærlighed. Han slog fast, at vi skal forstå os selv som både ånd og legeme, skabte som mand og kvinde, og at ægteskabet er en enhed for tid og evighed, som end ikke døden kan skille ad.

Hans syn på det evige liv og den sande kirke

Han gjorde op med, at det evige liv skulle være et uegentligt liv i Himlen, og fremhævede, at det ifølge Bibelen er et konkret liv her på den gamle, men efter undergangen genoprettede jord. På den måde gjorde han evigheden værd at se frem til, fordi det evige liv ikke handler om at blive løst fra jorden, men om jordens forløsning.
Han var hævet op over kirkeretninger og -skel og påpegede, at den sande kirke er ét trods mange grene.

Karriere og arv

Desuden har han været foredragsholder, højskolelærer, forlagskonsulent, oversætter og boganmelder ved bl.a. Udfordringen.
Mange af hans bøger er blevet genudgivet gennem årene og vil blive stående i årene fremover som et af dansk litteraturs betydelige forfatterskaber og som et af de store kristne forfatterskaber i dansk litteratur.

Links til biografier om (omtaler af) Poul Hoffmann:

På denstoredanske.dk
http://denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Litteratur/Dansk_litteratur/Efter_1940/Poul_Hoffmann

På Wikipedia
https://da.wikipedia.org/wiki/Poul_Hoffmann

På forfatterweb
http://www.forfatterweb.dk/oversigt/hoffmann-poul/hele-portraettet-om-poul-hoffmann

På Litteratursiden.dk
http://www.litteratursiden.dk/forfattere/poul-hoffmann

Ove Klausen