Kong Theseus

Dette er Hoffmanns anden ungdomsroman skrevet ud fra oldgræske legender. Bogen er en gendigtning af historierne om helten Theseus, som tappert overvinder forskellige prøvelser, som han bliver budt. Hoffmann er i god fortællerform, og man fornemmer en sikrere beherskelse af spændingsopbygningen siden Søn af Priamos. Bogens to dele giver os fantastiske fortællinger, hvori jord og himmel mødes, og man aner Moses-bøgerne ude i horisonten. Faktisk optræder Israels folk flere steder i bogen – et møde som bestemt ikke bliver det sidste for Hoffmann.  

Skildringen af Theseus’ kamp med uhyret Minotauros i dens mørke labyrint kan betragtes som et forstudie til Kam’s oplevelser i den store pyramide i Ingen nat før dæmring. 

Efter denne bog forlader Hoffmann den græske mytologi til fordel for de bibelske historier. Der sker også gennem bogen et skift i sproglig stil og karakter. Dermed hæver forfatterskabet sig et højere trin på vej mod sine særlige kendetegn. Den gode fortælleteknik er dog allerede på plads fra begyndelsen.   

Udgave

1955 Branner & Korch