Ingen nat før dæmring (Noas dage 2)

                 

Dette er den anden bog om tiden umiddelbart før syndfloden, som den beskrives i Første Mosebog i Bibelen. Denne gang følger vi Noas søn Kam, der som kunstner bliver bedt om at restaurere nogle hellige rum i den store tempelpyramide i Lysets By. Det bliver til en dramatisk skildring af livet i det samfund, Noa og hans familie skulle skille sig fra. Vi får en fantastisk fortælling med monstre, eventyrlige oplevelser i underjordiske huler og dunkle haver. Vi får også spændende overvejelser over tilværelsen i spændingen mellem Gud og mennesker. Selvfølgelig spiller kærligheden også her en stor rolle, hvor både den ægte og falske kærlighed fremstilles og diskuteres. Det hele kulminerer i en dramatisk finale, hvor tidens åndelige afsporing bliver afsløret i sin yderste konsekvens.

Hoffmann leger med at parallelisere tiden med vores tid, og i denne bog sætter han især moderne vestlig tænkning og samfund ind i konteksten. Det gør han i et kritisk perspektiv på mesterlig vis, samtidig med at han er tro mod de oprindelige bibelske fortællinger. Han spidder vor tids tænkning med underholdende sarkasme, samtidig med at alvoren bevares.

Efter min mening er det fjerde kapitel, Slangernes hal noget af det bedste Hoffmann har skrevet. Her går stor fortællerkunst, fantasi og kritisk analyse op i en højere enhed.

Ingen nat før dæmring er det andet bind i Poul Hoffmanns serie om Noas Dage, som er en genfortælling af den dramatiske tid før syndfloden. Dette og det øvrige bind i serien, Over alle ørne, kan læses uafhængigt af hinanden.

Udgaver

1970 Lohse (1. udgave)

1990 Den grimme Ælling (lydbog – kassettebånd. Oplæser: Anna Gadborg)

1992 Lohse (2. udgave)

1994 Luther: Ingen natt før daggry (norsk oversættelse. Oversætter: Kjell Olaf Jensen)

2022 Lohse (3. udgave – e-bog)

2022 Lohse (Lydbog – internet. Oplæser: Helge Hoffmann)