Vand i ørkenen

[BOGANMELDELSE: Så er det sagt af Helge Haystrup]

Anmeldt af Poul Hoffmann

At læse Helge Haystrups prædikener og essays samlet i Så er det sagt (ny, forøget udgave af Det gamle budskab fra 1985) midt i tidens almindelige teologiske debat er som at drikke et glas vand i en ørken. Mere og mere sættes dagsordenen af hel- eller halvgrosbøllske tågehorn, der alfaderligt tæsker løs på alt, hvad kristendom er og hedder, mere og mere mødes de bare af forkuede, nærmest lige så forvrøvlede kompromisforslag – og så pludselig sidder man med denne bog af en mand, der ikke står tilbage for nogen i faglig kompetence og intellektuelt format, og som myndigt og kilderent og dertil jublende forkynder den evige bibelske sandhed.
“Klassisk kristendom”, ja – blot man ikke henfald er til den misforståelse, at der også findes andre acceptable slags kristendom, ligesom der f.eks. findes dels klassisk, dels moderne kunst.
“Højrefløjsteologi”, ja – blot man ikke henfalder til den misforståelse, at der også findes en acceptabel “venstrefløjsteologi”, ligesom højre og venstre jo generelt kan være lige gode. (Intet sted har Prædikerens ord mere direkte mening end her: “Den vise har sin forstand til højre, tåben har sin til venstre,” som det hed i 1931-overs. af Præd. 10,2).
Alle disse underfundige sproglige tilsløringer af realiteterne, som opfindes i vor tid, leder tanken hen på den tilstand, som George Orwell forestillede sig i romanen 1984: et rædselssamfund, hvor selve sproget er blevet perverteret, så det er gjort umuligt at udtrykke sandheden.
Det er simpelt hen kristendommen og den kristne teologi, der kommer til orde i Haystrups bog, i uforfærdet konfrontation med hele tidens frafald fra begge dele. Bogen vil være et effektivt serum mod alle de slangebid, der nu daglig hagler ned over enfoldigt troende kristne (den enfoldighed, der er den højeste visdom), i uddannelsessystemet, i medierne og , ak, tit nok også i kirken. Mere endnu: som Moses rejste kobberslangen i ørkenen til frelse for de slangebidte, peger Haystrup på Menneskesønnen, der blev ophøjet på korset til frelse for de fortabte (Joh 3,14f).
Og han vil ikke have gjort det forgæves.

(Første gang publiceret i Udfordringen)

Leave A Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *