Stjernene i Ekbatana (Ester 2)

           

Denne bog i serien om den bibelske Dronning Ester er et tilbageblik på den fantastiske historie, som vi finder i Esters Bog i det Gamle Testamente. I denne bog spiller Kong Artaxerxes en nøglerolle, da han skal tage stilling til præsten Ezras bøn om at lade det jødiske folk vende tilbage og genopbygge deres hovedstad Jerusalem. Han møder Ester, som kan fortælle ham sin version af den fantastiske og dramatiske historie, som redede jøderne fra udryddelse.

I denne bog bliver den åndelige kamp mellem de gode og de onde kræfter tydeligere fremstillet gennem nøglepersoner i datidens stormagter, og gennem de mange religiøse aktiviter, som oldtiden var så fuld af. Vi præsenteres for en imponerende mængde guder og folkeslag, og Hoffmann har tydeligvis gjort sine historiske studier i forberedelsen til bogen. Vi får gennemtænkte refleksioner om det onde i verden sat ind i mange sammenhænge i datidens samfund, som også kommer frem i dramaet til sidst.

Bogen er inddelt i tre dele. Ester er i denne bog blevet en stor og for perserne gådefuld autoritet, og første del lægger op til mødet med en kvinde med et særligt format. Anden del er Esters fortælling om begivenhederne set fra hendes synsvinkel i en moden alder. Til sidst får vi et åndeligt perspektiv, der sætter tingene på plads.

Stjernerne i Ekbatana er det andet bind i Poul Hoffmanns trilogi om Dronning Ester, hvor Perserriget træder frem af bibelhistorien i al sin rigdom og fortryllelse.

Dette og de to øvrige bind i trilogien, Månen i Persepolis og Solen i Saïs, kan læses uafhængigt af hinanden.

Udgaver

1987 Lohse (1. udgave)

2013 ProRex (2. udgave)

2013 ProRex (e-bog)

2023 Lohse (3. udgave. Lydbog – internet. Oplæser: Helge Hoffmann)